Monday, July 27, 2009

Selamat Jalan...Sayonara...Bye...Dah...



Minggu nie aku terlalu sibuk dengan cutt off especially utk shipment export dan inventory closing.Dengan masalah2 engineering yg buat kepala aku pening kura2 dan masalah persekitaran yg kadang2 buat diri aku terasa amat poyo.Dalam kesibukan aku ini aku masih lagi teringat akan budak2 di bawah jagaan aku iaitu wak,wan & tam yang maner banyak membantu aku n memberi tunjuk ajar dari mula aku menjejakkan kaki di bumi johor ini 2 tahun yang lepas hinggalah ari nie.Walaupun dia orang adalah foreign worker n kadangkala di pandang rendah oleh pihak atasan tetapi tidak bagi aku. Selama 2 tahun nie aku banyak berbincang,berbual dan memberi pendapat.Sangkalan aku kureng tepat kerana selalunyer kiter memandang rendah pada orang lain.walaupun mereka ini hanyalah pekerja dari seberang tetapi ilmuan dan duniawinyer lebih dari aku yg mmg berumur dari mereka.Di sebabkan negara mereka peluang pekerajaan amat sukar walaupun kamu menpunyai segulung ijazah dari universitas tersohor blum tentu menjanjikan aper2 kecuali kamu mempunyai "CABLE" untuk menjadi "ANAK PEJABAT". Kalo kat sini ala2 VIP or kejer ngan gomen lagi. Ketiga2 anak buah aku nie semuanyer mempunyai ijazah dalam bidang kejuruteraan. Lagi yg paling aku salute adalah antara mereka fasih berbahasa Jepun & inggeris.Kalo nak dibandingkan ngan aku nie inggeris ajerlah yg leh di harap kan walaupun muka dia orang nie kadang2 aku tengok tembok pun cantik tapi.....



Hoyeee....bertempat di Restoran Singgah Selalu & berhadapan dgn Danga Bay, Johor...kesemua department aku baik boss ker..kuli ker...berlagak mcm boss pun ader,yg bercuti disebabkan xcident pun datang gak semuanyer berkumpul untuk serbu makan2 dan majlis perpisahan untuk mereka ini.almaklum budak bertiga ini tak der mobil utk ke sana, aper lagi aku lah yg jd "SUPIR" nyer. Kira ini lah jasa aku yg terakhir sblm dia orang berangkat naik pesawat boeing beraper aku tak pasti hahahah...Boss yang belanjer aper lagi kita orang bedal lah aper makanan yg paling mahal kat situ.aku siap jadi batu api aper suruh budak bertiga tu pesan yg mahal2...bila lagi nak pau boss n makan sedap...eeerrrrkkkkkkkk....kenyang perut tanpa ader pembaziran.
Aku doakan agar kalian sucess dlam karier kamu masing2....jgn luper kita orang di sini....Jumper kamu semua di Jakarta tahun hadapan...aku udah booking tiket air asia...hahahaha





Monday, July 20, 2009

Hijau Lamanku.....




Sorry lama tak update blog ader course kat luar.Amacam leh pakai gak tangan aku nie menanam pokok...yeh2 idup rupenyer ingatkan tggl batang ajer.Tahun lepas aku mula pindah kat rumah nie.Mula2 pindah usahkan pokok merimbun..dahan pokok pun tak der.Lalang ajerlah yg menyambut aku.Dari situlah sikit2 aku korek semua tanah2 & isi pasu dgn menanam daun2 kunyit & Pandan.Tapi cik serai aku tanam kat tanah..alah bukan aper orang2 tua niekan suka kalo datang umah ader pokok2 macam2 nie..katanye senang tak yah li kat kedai.Walaupun aku mmg tak der asas bercucuk tanam aku gah kan jugak belajo dari nyonya kat nursery tu.almaklum aku nie single lagi laki mmg tak der...alhamdullilah semua idup hasil dari tangan aku nie...sejuk kata orang2 tua.

Bermula dari tanam di pasu aku bercita2 utk memenuhkan ruang tanah yg sekangkang kucing depan umah aku tu...bukan aper tanah yg sekangkang kucing tu yg temasuk dalam loan umah ngan bank...itu semua di kira..jadi aku pun menghayunkan cangkul yg kecik molek ..sesuai utk girl mcm aku nie...aku tarah semua tanah2 yang keras...buang semua batu2 dari zaman indon buat umah nie....beli rumput ala2 karpet stadium bola sepak tu..sedikit pokok2 tah aper namernyer..malu nak tyer nyonya kang di label nyer mulut tempayan..tak nak den.Harga boleh tahan tapi setelah aku bedal cakap cina sikit2 cmpur mat salleh ..harga deal.

Ari ni lebih kurang 1 bulan ++ akhirnyer hasilnyer dapat di lihat. Cuma rumput orang sebelah tu tak reti2 nak potong.Nak aku cabutkan cakap....aku leh gondolkan semua...
Lepas nie aku try lak nak buat "MINI KOLAM" kat garage kete aku...doakan & nantikan yer...

Wednesday, July 15, 2009

Dinner Oh Dinner......




Macam2 posing kalo nak ikutkan..almaklum pantang npk camera sikit..mulalah.Maser nie adalah masa yg paling best bukan aper makan free.Semua departments berkumpul n together2 happy.Inilah dinner paling happening sekali.Semua diwajibkan hadir coz namer dah kena amik.Ni adalah sebahagian dari mamat2 n minah2 dalam department aku.kita orang mmg close gler dah mcam adik beradik walaupun warna kulit berbeza.hahaha...kalo nak diikutkan mmg penat gler ar buat preparation almaklum nak pakai baju aper,warna aper.aku sambar ajer lah baju aku yg ader kat dlm almari tu,tak per lah cantik ker tak cantik belakang kira.tapi aku mmg nak pakai kebaja nyonya coz dah lama tak pakai.Tak sia2 den memakai kebaya nyonya tu...peh meletuppppp...terpaksalah den memuji diri sendiri...hihihi...yg bestnyer dah lah meletup dapat naik pentas lagi bukan aper no naik...hahahah dapat lah RM300 jadilah leh gi shopping2....hopefully next year dinner lagi mantop...aku lah yang dipanggil minah kilang.....cayalah....

Tuesday, July 14, 2009

Fantasi Cinta....


dulu kita angankan cinta
sehebat kisah lagenda
kau laksamana hatiku
aku puteri gunung kita bersemadi
kau aku cinta itulah
kata terakhir buat hatiku
jiwa gelisah kita terpisah
akan aku tebus dirimu...

cinta kita berdua
memang tiada penghalangnya
sekukuh tempoh batu
pasti juga kan runtuh ku rempuh
cinta kita berdua
seluas langit tanpa hujungnya
takkan tercari semua terletak di hati
mereka bilang cintakan hilang
sebelum kau temu yang baru
jika itu benar tak terciptalah
puisi ini untuk dirimu
ku pejam mata
fantasi cinta guna mata ketigamu
aku pimpinku terbang
kesana tuju istana rahsia

hulurkan tanganmu jika terjatuh
ku di sini untukmu
kau bersedialah untuk menerima
CINTA YANG TAK PERNAH LUNTUR.....



Tengah2 buat keje kat radio sinar ader lak 1 lagu nie macam best ajer dari kumpulan Khafi (Krill & Faizal Ismail)..dengar2 menarik gak lirik dia & lagunyer...aper lagi amik pen terus follow dia pyer lirik...dapat gak sampai akhir.Ingat aku zaman2 study dlu maser cinta2 monyet & ketidaksampaian...semuanyer dah berakhir n aku bahagia ngan kehidupan aku la nie n kerjaya aku sekarang ni....hihihiihi


Monday, July 13, 2009

Aduhai Si Donut......





yummmm...yummmm...ini lah menu aku ari nie,nampak mcm berselera almaklum makan "FREE" ari nie.Nak tak nak kena makan gak. Tapi ini dimaklumkan dari sang pemberi brand "APPLE DONUT" bukan DUNKIN DONUT yg biasa tu...alah bagi aku samer ajer "Laici Donut" ker "Durian Donut" ker janji donut.Bedal ajer lah perut pun dah lapo tahap lagu lambada..nak makan nasi bukan tak leh tapi dalam proses mengecilkan lemak2 berlebihan....jom mamam.. makan...emmmmmm Hi5 Emoticon

Friday, July 10, 2009

mUsIm bUaH-bUaHaN...yUmmmm




wah...cedapnyer..aku berkesempatan balik umah parents di kota tinggi.Ietung punyer ietung dah laa gak aku tak menjenguk dia orang kat saner.almaklum seruan keje yg terlampau sangat semenjak dua menjak nie.mesti ko orang gelakkan kan aku mcm lah aku nie duduk negeri jauh sangat padahal lain poskod ajer.Mak aku lah asik cakap ajer balik lah buah2 dah masak.Memang betul sampai umah tak sempat tukar baju aper lagi....jadi.."TARZAN" jap terus panjat pokok pulasan n rambut.Geleng kepala mak aku tgk perangai tak ubah.Mgkin berat badan aku yg dari dulu tak berubah yg menyenangkan aku naik ke atas pokok.Almaklum pokok pun rendang....Jom...