Saturday, August 29, 2009

... MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA ! ...




1 Malaysia

Salam Merdeka...tggl beberaper jam ajer lagi kita akan menyambut Hari kebangsaan yg ke-52 tahun..tak mcm tahun2 yg lain..tahun nie cukup istimewa coz ia jatuh pada waktu umat islam sedang mengerjakan ibadat berpuasa so tak derlah perarakan mcm biasa di [PutraJaya]...yg sedang2 ajer lah....janji negara aman n damai..
Hi5 Emoticon

tgh bersemangat patriotik nie...macam biasa ar nak nyanyi gak...
leh kan wokey cepat....sedia...1 2 3...lalalala

Hi5 Emoticon
merah membara semangat waja
putihmu bersih budi pekerti
kuning berdaulat payung negara
biru perpaduan kami semua

puncak dunia telah ko tawan
lautan luas telah ko redah
membawa semangat jiwa merdeka
semangat jaya kami warganya

emapt belas melintang jalurnya
semua negeri dalam malaysia
satu suara satu semangat
itu sumpah warga berdaulat

jalur gemilang di bawah naunganmu
jalur gemilang kami semua bersatu
perpaduan kedaulatan
amalam murni rakyat malaysia

jalur gemilang megah kami terasa
jalur gemilang kibarkanlah wawasan
merah,putih,biru,kuning
jalur semangat kami semua
[2x]

berkibarlah,berkibarlah,berkibarlah
jalur gemilang

Hi5 Emoticon
aduiii semput nyawa den lepas nyanyi nie[posa]..lagu patriotik nie tak sama nyanyian nyer ngan lagu2 karaoke..
disebabkan daku ini mmg minat sejarah zaman2 sekolah n cinta2 monyet dlu..mcm nak sharelah ngan followers n bloggers nie pasal bendera yg selalu kiter tgk n asal usulnyer..mgkin ader yg dah tahu ..dan mgkin gak yg [kureng] amik tahu..hihihi
Hi5 Emoticon
jeng..jeng...jeng..ta ra..inilah dia zaman2 sekolah dlu nyanyi sambil tgk tiang bendera..


kisah di sebalik flag nie mmg panjang berjela..akan daku pendekkan amik yg terkini pyer flag lah[Malaysia]..
di cipta oleh seorang arkitek muda yg waktu tu berumur 29 tahun.Dia adalah [En Mohamed Hamzah] dari Johor yg juga bekerja di Jabatan Kerja Raya[zaman dlu JKR]
..tapi lepas tu ader lah beberaper kali di modified ar lepas tu..hinggalah jadi yg la nie...Beliau pun sudah kembali ke rahmatullah pada umur 73 tahun[1993]..jasa yg harus di kenang sampai biler2....



p/s: esok tiada aper2 plan...ari nie drive terus ke rumah parents di kota tinggi..daddy ajak anak2 dia naik bot..ader maser nak tgkp udang kara...emmm bestnyer..
Hi5 Emoticon
SELAMAT HARI MERDEKA!!
KIBARKA
N JALUR GEMILANG!!


... Salam Merdeka ...






Merdeka..7x, biler lihat pic nie tiba2 ati tersentuh sgt melihat usaha n kerja keras terutama Yang Mulia Tunku Abdul Rahman Al-Haj utk membebaskan [Tanah Melayu] dari kuasa & paksi barat. Beliau diiringi dgn beberapa lagi delagasi & ketua2 politik dari Tanah Melayu antaranyer adalah Tun Dato Sir Tang Cheng Lock [Presiden MCA pertama] dan Tun V.T.Sambanthan[Presiden MIC ke-5] telah pergi ke L.O.N.D.O.N utk memohon & berbincang tentang kemerdekaan Tanah Melayu buat masa tu[sayu ati nie..].Alhamdulillah pihak British Empire bersetuju dgn permohonan M.A.L.A.Y.A[bahasa omputih] tunku itu.Pada 31 Ogos 1957 bertempat di STADIUM MERDEKA dimulakan dgn laungan azan & bergemalah laungan

http://emo.huhiho.com

MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA...MERDEKA..MERDEKA...
MERDEKA...MERDEKA..

bersama masyarakat berbilang kaum di Malaya ketika itu...

31 OGOS 1957
by allahyarham sudirman

Tanggal31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah Merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai2 menyambut hari merdeka
Merdeka !

Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

http://emo.huhiho.com

p/s:Banggalah jadi rakyat malaysia yg hidup harmoni dlm berbilang kaum,pastikan negara kita terus merdeka & jangan sesekali ia di jajah lagi....I LOVE MALAYSIA..tanah tumpah darahku....
http://emo.huhiho.com

Friday, August 28, 2009

...Restoran Singgah Selalu,Teluk Danga...



Walaupun ari nie sudah masuk ari ke-8 kiter di Malaysia berpuasa tapi keghairahan berbuka samada di hotel,restoran ataupun masak sendiri di rumah (bagi suri2....hihiihihi) rata2 semua yg daku lihat mmg best @ ngetopppp

MyEm0.Com


restoran singgah selalu_danga bay

moon berkesempatan berbuka di sini[kisah menjauhkan diri dari dapur]..boleh dikatakan tiap2 tahun mmg tpt nie tak akan luper utk di singgah sempena namernyer...ask us singgah selalu..aahhakssss


MyEm0.Com


hidangan pembuka selera

kalo makan di sini mmg berbaloi2[ala moto celcom gitu]..aper taknyer menu mmg byk gler smpai tak smpt nk round semuanyer..npk tu nak amik..npk nie nak amik...almaklum nafsu ramadhan smua memilikinyer..huhuuhu

MyEm0.Com


jom2 skodeng

fuyooo...eerrrrkkkkk...gulllppppss...lega dah kenyang dah kali nie pyer balon...alhamdullilah.
akhirnyer.....mgkin penhujung2 ramadhan nanti moon akan singgah n serbu lagi....tgggguuuuuuuuuuu


MyEm0.Com




p/s: syukur... murah rezeki ramadhan tahun nie..schedule penuh memenuhi undangan berbuka posa di luar ngan teman2 & rakan2 kerje...


Publish Post

E-Card Ramadhan Melayang-layang



ari nie baru berkesempatan nak mengUPDATE blog nie..tgk2 mcm dah nak bersarang dah gamaknyer....
bukannyer aper mggu lepas sampai semalam mmg bz sesangat.....lalalala
http://emo.huhiho.com

First of all MOON nak ucapkan [thousand] tq pada geng2 blogger yg sudi melayang2 card sempena Ramadhan Al-Mubarak nie pada moon...toceh!!!!
http://emo.huhiho.com




from _dayangjack


from_pn-iena


from_kak iena_kl


from_kak nor


from_amida dubai


from_hasue


from_farah


from_sis lin


from_zura uk


from_ayu


from_sal


from_lin uk


from_su s'pore
http://emo.huhiho.com

p/s: nantikan kad rayer dari moon nanti nyer for my lovely followers....http://emo.huhiho.com


Wednesday, August 19, 2009

... Ramadhan Al Mubarak ...




ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari...suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun teman...
tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA

wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....

andai benar ini Ramadhan terakhir buat saya

MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH SAYA LAKUKAN KIRANYA ADA .....



~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~
Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....
~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~
Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir. Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya. .. Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...




note : Kepada semua followers moon, ku ucapkan "Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak"